מזון למחשבה - מאמרים

  • חזון הצמחונות והשלום

    מחבר/ת: חגי לונדין

    לפני כמאה שנה כתב הראי"ה קוק מאמר בשם 'אפיקים בנגב'. המאמר, שהודפס לראשונה בכתב העת 'הפלס', נערך ששים שנה לאחר מכן על ידי תלמידו הרב דוד חי הכהן ('הנזיר'), והפך לחיבור הידוע כיום בשם "חזון הצמחונות והשלום". החיבור יצא לאור לראשונה כחלק מן הספר "לחי רואי", ספר זיכרון לעילוי נשמת נכדו של הרב קוק

    להמשך המאמר

  • חזון הצמחונות והשלום

    מחבר/ת: הרב קוק

    המאמר השלם של הרב אברהם יצחק הכהן קוק.

    להמשך המאמר

  • הקשת והברית

    מחבר/ת: שלמה בוסקילה

    למונח "קשת" ישנן שתי משמעויות עיקריות, הקשת ככלי ציד או ככלי נשק, והקשת כמופע ססגוני מרהיב בשמים. האם יש קשר ביניהם? האם מלבד הצורה הקשתית המשותפת, ישנו קשר פנימי נוסף? מהו? מה משמעותה של הצורה הקשתית?

    להמשך המאמר

  • על צמחונות ואיכות הסביבה

    מחבר/ת: אלי סומר

    לעומת אדם הראשון ובניו שלא הותר להם לאכול בשר, יוצאי תיבת נח לאחר המבול מורשים באכילת בשר

    להמשך המאמר

  • מה בין צמחונות וכשרות

    מחבר/ת: ג'ונתן ספרן

    האם יש להשתמש באמצעים שיקהו את תחושת הכאב של בעלי החיים לפני שלוקחים את חייהם? האם יש לוותר על אכילת בשר דווקא משום שלא ניתן להימנע מ"צער בעלי חיים" בשחיטה כשרה? מאמר מאת הסופר היהודי-אמריקאי ג'ונתן ספרן פויר, שכתב את הספר "לאכול בעלי חיים".

    להמשך המאמר

  • מים אחרונים

    מחבר/ת: דני סגל

    הרב דני סגל בשיחה על מצוות מים אחרונים. על הנאה ועיוורון חברתי-סביבתי

    להמשך המאמר

  • כשרות הבשר – צער בעלי חיים כשיקול בפסיקה

    מחבר/ת: הרב בני לאו

    מאמר של הרב בני לאו הקורא להתמודדות רצינית ועדכנית עם סוגיית תהליך גידול בעלי החיים כמרכיב בשאלת כשרות המזון.

    להמשך המאמר

  • אדם ובהמה תושיע ה

    מחבר/ת: החוג לבישול

    אסופת מדרשים ושירים על פרקי בראשית (סיפור הבריאה וסיפור נח) ועל מצוות הקשורות לבעלי חיים.

    להמשך המאמר

  • משל התרנגולות

    מחבר/ת: עופר שניידר

    תארו לעצמיכם 2 ביצים – אחת מהלול הביתי-משק אקולוגי שתוכנן עפ שיטת תכנון 'פרמקאלצ'ר. והשנייה ביצה תעשייתית – מלול תעשייתי. הביצים דומות אך מאחורי כל אחת מהן עומדת מערכת שונה לחלוטין.

    להמשך המאמר

  • קניות ללא ארעיות

    מחבר/ת: עופר שניידר

    בחלקים הקודמים דיברנו על משולש האתיקה של המזון וכן על ההבדלים בין מזון מקומי ובין מזון תעשייתי. בחלק זה נקבל טיפים לצרכנות מקיימת - קניות ללא ארעיו"ת.

    להמשך המאמר

  • תורה וסביבה

    מחבר/ת: עופר שניידר

    בתורה יש קשר ברור וחד משמעי בין מצבו הרוחני של העם לבין המערכת האקולוגית. המדד למצב הרוחני שלנו הוא הקשר עם הבורא כפי שהוא בא לידי ביטוי באהבתנו אליו ובקיום מצוותיו. בתורה, הקריטריון למצב המערכת האקולוגית הוא פעמים רבות מצב הגשמים.

    להמשך המאמר

  • סימן מקומי

    מחבר/ת: הדס ילינק

    כחלק מהשאיפות שלנו לשנה החדשה, יש משמעות להשתדלויות שאנו עושים בראש השנה- שימשיכו לשנה כולה.

    להמשך המאמר

  • אל תוותרו על ארוחה משפחתית

    מחבר/ת: עמוס רולידר

    במשפחות רבות נעלם כמעט לחלוטין מנהג הארוחה המשפחתית המשותפת לכל בני הבית. פרופ' עמוס רולידר מסביר מדוע זה קרה, מבהיר את חשיבות העניין, וגם מלמד אותנו איך מחזירים ארוחה ליושנה

    להמשך המאמר

  • שישי משפחתי

    מחבר/ת: סיגל קפלן

    נכון שרבים מאיתנו עובדים ומתקשים למצוא את הזמן לארוחה, אך לפחות עצם הידיעה שקיום מספר ארוחות בשבוע יכולות לחולל שינוי כה גדול ומהותי בילדינו, יכולה בהחלט לסייע לנו לחולל את השינוי הזה

    להמשך המאמר

  • עניין הזימון

    מחבר/ת: הרב אליעזר מלמד

    חלק מתוך מאמר של הרב אליעזר מלמד על מצוות הזימון

    להמשך המאמר

  • נימוסי שולחן הלכתיים

    מחבר/ת: הרב עזרא ביק

    ולנו אוכלים, בכל יום. אמנם יש אירועים מיוחדים שיש בהם ארוחות מיוחדות, אך בעיקרון, אכילה היא צורך בסיסי, ולכן היא לא נחשבת לפעולה בעלת משמעות.

    להמשך המאמר

  • פסק הלכה- צער בעלי חיים

    מחבר/ת: הרב יצחק יוסף

    פסק הלכה מאת הרב יצחק יוסף בנוגע לאיסור צער בעלי חיים ובעריכת ניסויים בבעלי חיים

    להמשך המאמר

  • בל תשחית ועולמנו

    מחבר/ת: יונתן נראל

    הציווי על "בל תשחית" – לא להרוס או לבזבז – נחשב זה זמן רב כגורם מרכזי באתיקה הסביבתית היהודית. אכן הרב נורמן לם מבין זאת כ"נורמה התנ"כית המתייחסת בצורה הישירה ביותר לאקולוגיה"

    להמשך המאמר

  • מזון למחשבה

    מחבר/ת: יוסי וולפסון

    המרכזיות של האוכל בחיים הדתיים שלנו אינה מקרית. האוכל מעצב אותנו, בונה את גופנו, משפיע על בריאותנו – ובמידה רבה גם משפיע עלינו נפשית ורוחנית. הרגלי האכילה שלנו הם ביטוי למידותינו.

    להמשך המאמר

  • מזון וסביבה

    מחבר/ת: תמיר לוסקי

    בטו בשבט התקיים המפגש האחרון בסדרת 'מזון למחשבה' בנושא מזון וסביבה. קראו עוד על הקשר בין מזון וסביבה

    להמשך המאמר

  • מעט - טעם

    מחבר/ת: אסתר לחמן

    מזמינה כל אחד ואחת לטעום את הריפוי הגדול שממתין במעט.

    להמשך המאמר

  • האם חיידקים מתחפשים לצמחים?

    ההיבטים היהודיים של מסחר בצמחים מהונדסים

    מחבר/ת: יונתן אייקנבאום

    מסחר בצמחים מהונדסים גנטית כסוגיה יהודית

    להמשך המאמר

  • כשרות איננה רק תעודה

    מחבר/ת: הרב בני לאו

    מושג הכשרות מסוגל להרחיב את מוטת כנפיו למערכת מקיפה יותר הבודקת ותובעת ממקבלי התעודה שמירה קפדנית על אורחות חיים יהודיים.

    להמשך המאמר

  • האדם בעידן היתר אכילת הבשר: מרבה בשר – או ממעיט בבשר?

    מחבר/ת: הרב ד"ר חזי כהן

    האם ראוי לאדם המודרני לאכול בשר? ובאיזו מידה?

    להמשך המאמר

  • בשר בשבת תענוג

    האם באמת יש חובה לאכול בשר בשבת?

    מחבר/ת: הרב ישעי לוביץ'-צביאל

    להמשך המאמר

  • צער בעלי-חיים בשביל תועלת ורווח ממון

    מחבר/ת: הרב משה נחמני

    לאילו צרכים הותר השימוש בבעלי חיים? ועד כמה?

    להמשך המאמר

  • בין אי סדר לסדר

    קטעים מתוך ההגדה

    מחבר/ת: מיכאל קגן

    מתוך הגדת "בין אי-סדר לסדר- חווייה הוליסטית לליל הסדר"

    להמשך המאמר

  • מרור כורך- כוחו של הטבע הארצישראלי

    משמעות הסימנים שאנו פוגשים בהגדה

    מחבר/ת: עינט קרמר

    להמשך המאמר

  • חמ-צ-וני

    מזון ביהדות

    מחבר/ת: עינט קרמר

    מאמר של עינט קרמר המזמין לחשיבה מוסרית לגבי המזון שאנחנו אוכלים

    להמשך המאמר