מערכי שיעור להפסקת 10

הדס ילינק

בכל בית ספר/גן יש הפסקת 10. לרוב ההפסקות הן זמן בו כל אחד אוכל לבד . ניתן לנצל את ההפסקות ללימוד על המזון שלנו, לאכול יחד וליצור חוויה אחרת של אוכל. 7 רעיונות לדוגמא:

 

מערכי  שיעור  להפסקת 10

 

בכל בית ספר/גן יש הפסקת 10. לרוב ההפסקות הן זמן בו כל אחד אוכל לבד . ניתן לנצל את ההפסקות ללימוד על המזון שלנו, לאכול יחד וליצור חוויה אחרת של אוכל.
7 רעיונות לדוגמא:

 

1.    מאיפה המזון שלנו בא? חלק 1


כל ילד מספר מה הוא הביא לארוחת הבוקר
עושים רשימה על הלוח עם מגוון המאכלים הכולל חלוקה למזון מן החי ומן הצומח ולאריזות בהם המוצר הגיע.
למשל:

דיון* עם התלמידים אלו השפעות יש למזון שלנו? 
•    פסולת שנוצרת
•    בריאות- מאכלים ממותקים או בריאים
•    מוצרים מן החי (לגילאים גבוהים יותר)
•    מזון מקומי וביתי מול מזון תעשייתי ומיובא.
*בכל הפסקה יש לדון על נושא אחד.

 

2.    חלק 2 - טביעת הרגל האקולוגית של האוכל שלנו

המסע של הקורנפלקס –

כמה מכם אוכלים קורנפלקס לארוחת הבוקר?
אתם יודעים מה עבר על השביב תירס עד שהגיע אליכם לצלחת?

הכיתה מתחלקת ל מספר קבוצות , כל קבוצה מקבלת חבילה של כרטיסיות- אותה היא צריכה לסדר לפי סדר כרונולוגי מהשדה לצלחת.

רשימת הכרטיסיות:
חלק 1
טרקטור חורש את שדה
זריעה
השקיה
קצירה
נסיעה למפעל 1
עיבוד התירס לשבבים
אריזה בשקיות ניילון
אריזה בקופסאות קרטון
משאיות חלוקה לסופרים ולמכולות
נסיעה לסופר
קניות
חזרה הביתה
בתאבון
חלק 2
כריתת עצים ביערות הגשם בדרום אמריקה
הסעת חומר הגלם למפעל 2
יצירת קרטונים לאריזות הקורנפלקס
הסעת הקרטונים למפעל 1 (טיסה/אניה)
חלק 3
מפעל מזהם לייצור שקיות ניילון
הסעת השקיות למפעל 1

שימו לב כמה דלק צריך בשביל לשנע את החומרים ממקום למקום
כמה אנשים מעורבים בתהליך- עובדים על הטרקטורים ובשדה, ובמפעלים ובסופר....
המוצרים שאנו אוכלים הם הרבה יותר ממזון שהגיע מהשדה לצלחת.

טביעת הרגל האקולוגית מראה לנו כמה משאבים אנו צורכים על מנת לספק את הצרכים שלנו. משאבים כמו:
קרקע
מים
נפט ודלקים
ועוד.. 

צרכנות נבונה דוגלת בצריכה מקומית- במזון שמיוצר באזור הקרוב לאזור המגורים שלך ובמינימום אריזות.

3.    מה אנחנו אוכלים? חינוך למזון בריא ומקומי


במערך שיעור הקודם התחלנו ללמוד על חשיבות מזון מקומי מבחינת ההשפעה על איכות הסביבה. אך גם הגוף שלי חשוב!
מזון מקומי לרוב הוא מזון טרי, שלא מוקפא עם תוספות של חומרים משמרים...
מזון מקומי הוא נטול עטיפות ופסולת שמזיקה לאיכות הסביבה.
בקשו מהתלמידים להביא אריזות של מזון (קופסה של חומוס, קורנפלקס, טונה ועוד.. )
ערכו רשימה של מה יש במזון. ולמדו על החומרים השונים . וכיצד ניתן לעשות זאת אחרת!

4.    לאכול יחד -  ארוחת 10 משותפת –

מה יותר כיף  לאכול לבד או לאכול יחד?
שוחחו עם התלמידים על הרגלי האכילה שלהם-
   

דונו על יתרונות האכילה המשותפת.
עשו לכם מנהג ופעם בחודש עשו ארוחה כיתתית.

הצעה ליום שישי כיתית- כל שבוע 2 הורים מביאים את ארוחת הבוקר (לפי רשימה קבועה מראש- לחם, ירקות, פירות וכו'...) כך שכל הורה מביא כיבוד פעמיים בשנה. וכל הילדים נערכים לארוחה- חותכים ירקות ואפילו שוטפים כלים.. 

5.    7 מתכונים למזון מקומי שניתן להכין בכיתה

•    תה צמחים –
o    קוטפים צמחים מגינת בית הספר
o    כל תלמיד מתבקש להביא ספל מהבית
o    וביום חורפי , יושבים ושותים יחד...
•    סלט מירקות העונה
o    אם יש גינה אורגנית בבית הספר – זה המקום להביא את הירקות
o    אם אין גינה מחלקים בין התלמידים רשימת קניות- מלפפון, עגבניה, גמבה, בצל ירוק, שום, שמן זית, מלח, פלפל, לימון
o    יש לדאוג לקערות, צלחות, סכין חיתוך וקרש חיתוך, כפות – רב פעמיים
o    בתאבון!
•    ממרח פסטו
o    את הלחם / קרקרים ניתן להביא מהבית
o    מהגינה האורגנית או מהירקן- כמה צרורות של בזילקום
o    צנוברים או אגוזים
o    שום
o    שמן זית
o    מלח
o    עם עלי ומכתש כל תלמיד כותש בתורו את המוצרים – ובתאבון!
•    זיתים כבושים
o    אחרי שעושים מסיק זיתים
o    מבקשים מכל תלמיד להביא צנצנת ריקה
o    מתכון לכבישת זיתים
•    סלט פירות העונה
o    תפוחים, פירות הדר וכו'..
o    בדומה לסלט ירקות העונה...
•    פיתות בטאבון
•    ממרח חומוס
o    ניתן בבית לבשל חומוס ולטחון אותו או לקנות 'חומוס גולמי' של יכין
o    כל ילד מקבל קערה עם 2 כפות חומוס טחון -  את החומוס צריך לערבב עם כפית טחינה, מעט מים, שמן זית, מיץ לימון ומלח... בתאבון!

6.    ברכת המזון

לימוד משותף של הברכה הפותחת את ברכת המזון-
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלקינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם. הַזָּן אֶת הָעוֹלָם כֻּלּוֹ. בְּטוּבוֹ בְּחֵן בְּחֶסֶד וּבְרַחֲמִים.
הוּא נוֹתֵן לֶחֶם לְכָל בָּשָׂר. כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ:
וּבְטוּבוֹ הַגָּדוֹל תָּמִיד לא חָסַר לָנוּ וְאַל יֶחְסַר לָנוּ מָזוֹן לְעוֹלָם וָעֶד.
בַּעֲבוּר שְׁמוֹ הַגָּדוֹל. כִּי הוּא אֵל זָן וּמְפַרְנֵס לַכּל וּמֵטִיב לַכּל וּמֵכִין מָזוֹן לְכָל בְּרִיּוֹתָיו אֲשֶׁר בָּרָא.
כָּאָמוּר פּוֹתֵחַ אֶת-יָדֶךָ וּמַשְׂבִּיעַ לְכָל-חַי רָצוֹן:
בָּרוּךְ אַתָּה ה'. הַזָּן אֶת הַכּל:
נקודות לדיון :
o    מאיפה מגיע השפע?
o    למי הוא שייך?
o    משמעות ההודיה והכרת הטוב
o    משביע לכל חי – על צדק חלוקתי

7.    אריזות- קישוט קופסת אוכל

•    כל תלמיד מביא מהבית קופסה המתאימה בגודלה לסנדביץ' + פרי
•    יש להביא טושים לא מחיקים ומדבקות
•    וכל תלמיד מקשט את הקופסה שתשמש אותו מעטה לארוחת 10 במקום שקית ניילון.