פח השמן

שלמה אילן

מה הפתרון הראוי לשימוש בשמן הטיגון? בין לביבה לסופגניה תחשבו על הסביבה.

"שכשנכנסו יוונים להיכל טמאו כל השמנים... בדקו ולא מצאו אלא פך אחד של שמן" (שבת כא,ב).

 

ברוח דברי הגמרא הזאת, נוהג עם ישראל לאכול מאכלים שטוגנו בשמן. לכל טיגון, יש "מוצאי-טיגון": צריך לנקות את המחבת ולשפוך את השמן. אלא שפעולה בסיסית זו, אחריתה מי ישורנה:
 
שמן בפח המוצקים הביתי - עתיד לטפטף ולטנף; ושמן בכיור - מהווה מפגע סביבתי קשה וחמור.
 
שמנים באשר הם, אינם מסיסים במים, ולפיכך הם נוטים להתמצק על דפנות צנרת הביוב, ולהביא להצרתם המשמעותית. חמור מכך, כששמנים פוגשים שורשי צמחייה שחדרו למערכת הביוב או רשתות סינון - הם מתמצקים סביבם, ופעמים רבות סותמים את הצנרת לחלוטין.
 
לעתים השמנים והשומנים יוצרים גושים כדוריים מוצקים הצפים על פני המים. גושים אלה יחד עם מוצקים אחרים בביוב עלולים לגרום לסתימת כניסות מים למשאבות.
 
במט"שים (מכונים לטיהור שפכים), נוטים השמנים ליצור שכבה צפה על המים, להתמצק ולהידבק על הצנרת והדפנות, כתוצאה מכך נסתמות רשתות סינון וצנרת, ונוצרות בעיות בהפעלת משאבות. אמנם, כ- %75 מהשמנים המגיעים למט"ש מסולקים ע"י שיקוע כלפי מטה או הצפה כלפי מעלה, אך אם תגיע כמות שומנים ניכרת לשלב הטיפול הביולוגי, הרי שזמן השהייה ביחידות הטיפול הביולוגי יתברר כקצר מכדי לאפשר את פירוקם, ומלבד הקושי המכאני האופייני לכל שלבי תהליך הטיהור - השמנים עתידים ליצור גם קשיים מיוחדים בשלבי הטיהור המתקדמים יותר: 
 

באגן השיקוע השניוני (מקום בו מתקיימים תנאים שקטים כדי להפריד בין בוצה לבין הקולחים המטוהרים), חלק ניכר מהשמנים והשומנים נפרדים מהמים, צפים ויוצרים "כדורי שומן" בעלי מראה (ולעיתים גם ריח) דוחה במיוחד. 

באגני האוורור מופיעים לעתים כדורי שומן המפריעים לעבודת המאווררים. בנוסף, ריכוזים גבוהים של שמנים ושומנים בשפכים פוגעים בתהליך הפירוק הביולוגי של הבוצה המשופעלת (מוצקי השפכים שנמצאים בפירוק פעיל ע"י חיידקים ואצות מיקרוסקופיות), על-ידי ציפוי המפרקים בשכבת שמן בצורה הגורמת להפרעה במעבר החמצן מהשכבה הנוזלית לתוך פתיתי הבוצה. תופעה זו מתוארת לעתים כתופעת 'חניקה'. 
 

 

מהו הפיתרון הראוי לשמן משומש?

שמן משומש מצוין להפקת דלק ידידותי לסביבה, הידוע בעולם כ"ביו-דיזל" (biodiesel). איסוף שמן טיגון נעשה היום ממפעלי מזון, מסעדות ושירותי קייטרינג, מזנוני מזון מהיר, דוכני פלאפל ועוד, מכל חלקי הארץ, מהגליל ועד אילת.  כיום נאספים שמנים מלמעלה מ- 5000 מטבחים, המצטברים למאות טונות שמן טיגון משומש מדי חודש. השמן שנאסף עובר תהליכי ניקוי שבסיומם הוא משווק לשימושים שונים בתעשייה.
 
זהו כמובן מקור הכנסה נוסף לעסקים ולמוסדות הנוקטים בדרך זו, וזהו פיתרון נפלא למטבחים עתירי טיגון. מעוניינים יכולים לפנות לטל: 1-800-495-495. 
 

לפני המשתמש הביתי עומדים שלושה ערוצי פעולה, במטרה לצמצום הנגע:

א. צמצום צריכת השמן;

ב. הבאה למיחזור בנקודות האיסוף;

ג. בלית ברירה - זריקה לאשפה (בכלי סגור), ולא לביוב. 
 

__________________________________________________________

המאמר פורסם לראשונה בעלון 'שבת בשבתו' גליון 1254, פרשת מקץ, ל' כסליו תשס"ט.